Passion for Small Things

Noordhollands Dagblad 28 september 2019 – door José Pietens

Stilte domineert de artistieke zoektocht van Rafael Calvo Torrico (66). En met stilte bedoelt hij ’vrij van lawaai’. In zijn schilderijen geen grote vormen, schreeuwerige kleuren of uitgesproken lijnen.
De kunstenaar uit Wormer wil dat geen enkele verfstreek afleidt van de essentie. Maar wat nu net dat ene streepje te veel is, dát is moeilijk te bepalen, zegt hij. „Ik moet altijd héél véél kijken om op tijd te kunnen stoppen.’’

De komende twee weekeinden laat Calvo Torrico in expositieruimte Zaansgroen zijn nieuwste serie werken zien. Zijn huidige thema is klein en dat kun je deels letterlijk nemen. Hij werkt op papier, karton en canvas van hooguit 13×18 centimeter. „Kleine kunstwerken zijn intiem en die intimiteit leidt ook weer naar stilte.”

Ook op groter doek speelt hij met het begrip klein, bijvoorbeeld in de manier waarop hij schildert: met fijne lijntjes en puntjes.

Gevoel

Wat hij maakt en hoe, hangt af van zijn gevoel. „Kunst is geen exacte wetenschap. Meestal begin ik met de kleur en ga van daaruit naar de vorm. En soms is het andersom. In mijn atelier staan meerdere schildersezels, ik werk aan meerdere schilderijen tegelijk. Ik gebruik verschillende technieken en materialen en wissel tekenen, schilderen en 3D-werk met elkaar af. Elke dag maak ik een rondje door mijn atelier, om te experimenteren en te puzzelen. Steeds probeer ik iets nieuws. Ik bewaar ook altijd van alles: een stukkie hout, oud metaal. Ik weet nooit meteen wat het wordt, maar wel dat het altijd van pas komt.”

Calvo Torrico zoekt stilte in kleine werken

Calvo Torrico, geboren en getogen in Peru, schilderde van jongs af aan en is autodidact. Hij werkte met kansarme mensen in de sloppenwijken van hoofdstad Lima. Ze maakten theater en grote muurschilderingen. Tijdens een reis door Europa begin jaren negentig raakte hij gecharmeerd van de Europese schilderkunst. Niet veel later vestigde hij zich in Amsterdam en kort na de eeuwwisseling streek hij neer in Wormer. Om de kost te verdienen, werkte hij onder meer bij Circus Elleboog, maar ook met daklozen en slachtoffers van huiselijk geweld. Maar in de eerste plaats is hij kunstenaar. ,,In kunst kan ik mijn ervaringen en gevoelens kwijt.’’

Een van zijn series, ’Migrationflow’, toont grote groepen migranten. Hij was er al mee begonnen vóór de Europese vluchtelingencrisis van 2015. „Ik ben zelf migrant. Mijn situatie is natuurlijk heel anders, want ik ben niet gevlucht. Maar ik begrijp hoe zij zich voelen. Ik ben niet van hier en niet meer van Peru. Ik ben van de wereld. Dat is een constructie die migranten bedenken om te kunnen overleven. Dat deel van mij komt terug in mijn werk, maar ik wil niet gezien worden als ‘de Peruaanse kunstenaar’ of ‘migrantenkunstenaar’. Ik ben Rafael, ik maak kunst.”

‘Passion for small things’: 31 augustus en 1, 7 en 8 september van 13.00 tot 17.00 uur in Zaansgroen (Zeemansstraat 54, Zaandam). Gratis entree.

LITTLE THING

Oil painting on canvas, 10x15 cm.

“MORE SILENCE”

Oil painting on linen, 17x13

Untitled

Copper on wood and acrylic

Geheim (Secret)

Oil painting on linen 18x24