In gesprek met de stilte

Het witte weekbald – Jan Verhoog

Badhoevedorp – Op zondag 26 oktober is de tentoonstelling In gesprek met Je stilte in Galerie Kunst 2001 in het Dorpshuis geopend. Beide kunstenaars, de Peruaanse schilder Rafael Calvo Torrico en beeldend vormgeefster Monique Ramakers, vinden in de stilte hun belangrijkste inspiratiebron.

Rafael Calvo Torrico, geboren en gelogen in Peru. Ontwikkelt zijn creativiteit door te werken met mensen uit de volksbuurten van Lima. Zijn ideeën over deze marginaliteit, het maatschappelijk randgebied in Lima. vertaald hij in groepsmuurschilderingen en theaterstukken. Zo komt het bewogen leven tol uiting. Deze inspiratie is voor hem ook het begin van zijn schilderkunst.

Heldere kleuren
Zijn werken, prachtige olieverfdoeken waarin de ambiance en dc organische vorm van het lichaam samen dc expressiviteit benadrukken, stralen een gevoel van beleving uit een vorm om zijn innerlijk uit te drukken en ieder de kans te geven om rond Ie dwalen in net veelal onbekende aspect. ‘De magie van kleuren “voor mij een uitdaging om de vorm van dc mens te creëren.’ vertelt de kunstenaar. ‘Ik werk altijd van donker naar licht om dat effect te krijgen. Koude kleuren contrasteren perfect met intensieve en heldere kleuren.”

De opening van deze tentoonstelling was in ieder geval een groot succes. Naast een aantal trotse kennissen en bekenden van dc kunstenaars was er ook een groot aantal liefhebbers van hun werk. Zowel Rafael als
Monique begaven zich tussen de mensen en namen ruim de tijd om vragen te beantwoorden of te vertellen.